כדי להקל על התינוק ללמוד להירדם בעצמו חשוב כבר מהרגעים הראשונים לייצר שגרת יום קבועה, הרגלים ופעולות שכדאי להקפיד עליהם בכל ערב לפני השינה:
הפרדה בין יום ולילה - כבר בשבועות הראשונים לאחר הלידה יש לחשוף את התינוק לאור ביום ולחושך בלילה (מזרז את הבשלת ייצור המלטונין). לפני הרדמה, יש לעמעם את אורות הבית ולייצר אווירת שינה בכדי להקל על המעבר בין זמן עירות לשינה ולאפשר כניסה לשינה טובה.
מגיל 4 חודשים מומלץ להשכיב את התינוק מוקדם יותר לשנת הלילה (בסמוך לשקיעת השמש).
בנוסף מומלץ להשכיב את התינוק לישון בזמן כדי למנוע פספוס חלונות שינה ובכך לגרום לעייפות יתר.
טמפרטורה - חשוב מאוד שהטמפרטורה בחדר תהיה נעימה ואידיאלית.
חשוב לציין שחימום יתר מעלה את הסיכון למוות בעריסה בשנה הראשונה לחיי התינוק.
ניתן לחמם את סביבת התינוק על-ידי רדיאטור או מזגן. לשמירה על לחות באוויר, ניתן להניח קערית מלאה במים. בעת חימום החדר מומלץ להשאיר פתח חלון לאוורור, על מנת למנוע התייבשות.
לצינון החדר: מזגן או מאוורר כשאר יש לוודא שהמאוורר לא יופעל ישירות מעל התינוק.
לשמירה על בטיחות: אין למקם אביזרים או חפצים העלולים להתלקח בסמוך למיטת התינוק או לבדים וצעצועים עלולים להתלקח!
תינוק רגיש יותר ממבוגר לטמפרטורות נמוכות וחום גופו עלול לרדת בקלות רבה יותר. לכן חשוב לשמור על טמפרטורת החדר ולהקפיד על לבוש מתאים.
ע"פ המלצות משרד הבריאות, הטמפרטורה הרצויה בחדר התינוק היא בין 23°- 22 מעלות. בעת האמבטיה כדאי שהטמפרטורה בחדר תהיה 25°- 24. ניתן להיעזר במדחום ולתלותו בסמוך למיטת התינוק.
הורמון המלטונין - עד גיל 3 חודשים הפרשת הורמון המלטונין, האחראי לשינה, מועטה או כמעט ואינה קיימת. לכן רק אז תינוקות מתחילים להבחין בין יום ללילה וזו הסיבה שמגיל זה מומלץ להקפיד על הרגלים ליצירת סדר יום וחשיפה לאור יום וזמני עירות אקטיביים ובניית טקס שינה קבוע הכולל סדר קבוע של פעולות שהתינוק חווה מדי ערב. בשלב זה הביטחון של התינוק מבוסס על פעולות חזרתיות וקבועות שמעניקות לו את האפשרות לדעת מה עומד להתרחש במהלך היום.
טקס שינה - טקס השינה מסמל את סיומו של היום ותחילתו של הלילה. זהו שגרה קבועה ומסודרת שאתם מקיימים במהלך הערב כאשר חשוב לשמור את הסדר קבוע בכדי להעביר מסר ברור וביטחון לילד.
מונוטוניות - תינוקכם זקוק למונוטוניות כדי להירדם, הן בקול מונוטוני וקבוע והן בתנועות אחידות ובסביבה קבועה ולא משתנה בעת ההרדמות. להורים רבים ישנה נטייה לשנות את אופן ההרדמה תוך כדי ההרדמה עצמה או להחליף בניהם בניסיון להרדים, נטייה זו מעוררת ומקשה על התינוק להירדם.
הגיינת שינה - סביבת שינה שמעודדת שינה ומופחתת גירויים. כמו כן, במידה וישנו אור מרצד בחדר (מטלוויזיה, ראוטר או כל דבר מהבהב / נע) יש לכסותו או להוציאו מהחדר. יש להימנע מטלוויזיה ומזמן מסך כשעה וחצי לפני השינה, משום שמסכים אלה משבשים את הפרשת המלטונין בגוף.
חשוב לתאם את הציפיות שלכם בהתאם לשלב ההתפתחותי של הילד, תינוקות עד גיל שנה עשויים להתעורר כל 4 שעות לאכול במהלך הלילה, ובמידה ותינוק אוכל ומיד חוזר לישון זה נחשב שישן לילה שלם.
והכי חשוב, זכרו שכל ילד שונה ובעל צרכים וקצב משלו. הקשיבו, העזרו בסבלנות, נשמו עמוק והתאימו מענה מתאים לילד שלכם.
* חשוב לפני ייעוץ עם יועצת השינה לשלול בעיה רפואית שיכולה להיות מקור ההפרעה בשינה.
בהצלחה! תהל
Comments