top of page

בעיות שינה אצל ילדים

הורים רבים חווים קושי ותסכול רב בכל הקשור בשנת ילדיהם. לכן חשוב להבין מה מקור האתגר והצורך של הילד ובהתאם לכך לתת מענה ספציפי לילד ובכך להקל עליו בכל הקשור בשינה. 

לדוגמה, כאשר הילד מפתח ומשכלל לעצמו את הקשר שבין גורם מסויים לשינה נוצר אתגר עבור הילד וההורים כך שהילד זקוק ודורש את מה שסייע לו להירדם בתחילת הלילה גם כאשר מתעורר באמצע הלילה. לדוגמה אם מה שמרגיע אותו ומקושר לו לשינה זה הרדמה ביידים, התינוק ידרוש זאת גם במהלך הלילה בכדי להרדם. תלות זו מציירת קושי רב אצל הילד להרגיע את עצמו ולחזור לשינה טובה ומספקת.

למה תינוקות מתעוררים במהלך הלילה ? 

הסיבה המרכזית לדפוס השינה המקוטע של תינוקות היא הצורך בהזנה. הקיבה שלהם זעירה, ולכן עליהם לאכול ארוחות קטנות ורבות – ובשבילן צריך להתעורר. בנוסף הם חשים לרוב חוסר נוחות הנובע למשל כאשר יש גזים ובעת בקיעת השיניים. תינוקות לרוב ישנים שינה קלה מכיוון שזהו בעצם מנגנון הגנה הישרדותי פרימיטיבי של הגוף. מכיוון שקשה יותר להתעורר משינה עמוקה זה מגדיל את הסיכון שתינוק לא יתעורר אם הוא רעב או סובל מסיבה כלשהי או מהפסקת נשימה. לכן תינוקות ישנים שינה עמוקה במשך פרקי זמן קצרים בלבד.

עד להתבססות המחזורים היומיים והשעון הביולוגי, תינוקות לא מראים העדפה לשינה בלילה על פני שינה ביום – מקטעי השינה פזורים באופן אחיד למדי על פני כל היממה. בהדרגה, התינוק רוכש העדפה לשינה בלילה, לרוב במהלך שלושת החודשים הראשונים לחייו. תפקיד חשוב במיוחד ביצירת ההעדפה הזאת ממלאים ההורמון מלטונין, המופרש בחשיכה ומעודד שינה, וההורמון קורטיזול, המופרש בבוקר ומעודד התעוררות. המחזורים היומיים של הפרשת שני הורמונים אלו מופיעים ומתייצבים בין גיל 8 ל-12 שבועות.

 

חשוב לציין שמחקרים רבים מראים שהיקיצה לצורך הנקה בלילה למעשה מעודדת שינה. חלב האם משנה את הרכבו במהלך היממה, וחלב המופק בלילה מכיל יותר מלטונין וטריפטופן מולקולת הבסיס של מלטונין. ובהתאם לכך, נמצא כי אכילת הלילה, בדגש על חלב בהרכב לילי, מיטיבה את שנתו של התינוק.

אמנם המלטונין וההתפתחות הקוגניטיבית מאפשרים הבחנה בין יום ולילה וכן יצירת למידה וביסוס הרגלי שינה בריאים. אך חשוב להבין כי העובדה שתינוקות משלימים את התפתחותם מחוץ לרחם פותחת פתח לגורמים חיצוניים להשפיע על תהליכי ההתפתחות. מחקרים מרמזים שהדבר נכון גם לגבי השעון הביולוגי. כאשר תינוקות שנחשפים לאור רב בשעות היום, ונמנעת מהם חשיפה לאור בשעות הלילה, מפתחים שינה סדירה מהר יותר בממוצע מתינוקות שנחשפים לאור באופן סדיר פחות.

ועל כן יש אפשרות להקל על התינוק ולבסס הרגלי עירות ושינה נכונים בבית, תוך הענקת ביטחון מגיל לידה וביסוס השינה הטובה כחלק משגרת חייו של התינוק.

הורים יקרים, חשוב להבין ששינה היא פרידה מהיום, מהשליטה, מכם ומהמשחקים.

לכן בשביל לאפשר הרגעה והרדמה נעימה עליכם להנחות את הילד וללמד אותו ביטחון, אהבה ושאתם שם איתו בקושי, בסבלנות והכלה עד למצב שבו הוא מסוגל להתמודד עם האתגר שחווה ולצלוח אותו בעצמו.

על כן, תהליך נכון הוא תהליך שקורה בהדרגה ועל כן השינוי מתבסס לטווח הרחוק ואינו מהווה פתרון זמני.

חשוב להתאים את הגישה לקצב של הילד ולא לכפות עליו שינוי דרמטי בייחוד בנושא השינה, ולהבין שעם כל הקושי שאתם ההורים חווים יש לשים את הקושי של הילד מנגד עינכם ובהדרגה ללמד אותו את המיומנות והביטחון שיאפשרו לו הרגעה והרדמות נעימה באופן עצמאי.

Mother Holding Baby
bottom of page